Cover Image

Kyberturvallisuus - ei kai se minua koske !

Eikös tämä koske vain valtioita ja isoja tärkeitä yrityksiä?

VÄÄRIN

Jokainen tietokonetta tai älylaitetta käyttävä, nettiliittymän tai muun nettiin kytketyn laitteen omistaja on mahdollinen kohde!

Miksi näin? 

1. Vaikka sinä et kiinnosta kyberrikollisia, sinun laitteiden käyttö rikollisiin tarkoituksiin kiinnostaa. Kaapatulla laitteella voi hankkia lisää tietoja tai laitetta voidaan käyttää välikappaleena hyökkäyksiin tai uusien kohteiden hakemiseen.

2. Ei kyberrokolliset välttämättä tiedä sinusta mitään, mutta kokeilemalla he voivat löytää sopivia uhreja. Koneet tekevät suurimman osan hyökkäyksistä ja ne etsivät mahdollisia kohteita automatisoiduille hyökkäyksille.

3. Tunnusten varastaminen tai tietokoneen kaappaus ja lunnaiden vaatiminen voi osua kenen tahansa kohdalle. Kyberrikollisista osa haluaa vain rahaa ja yksityiset ihmiset ovat helpompi kohde kuin suojatut yritykset. Raha kertyy kyllä pienemmistäkin 50 - 150 euron lunnaista, kun niitä on tarpeeksi. Pankkitunnuksilla on tilit nopeasti tyhjiä tai muilla tunnuksilla rikollinen voi tehdä jotain muuta pahaa.

Mitä voin tehdä?

Petteri Järvinen on luennoissaan maininnut mm. seuraavat asiat: 

Kaikkien laitteiden päivitykset ajan tasalle
– äly-tv, wlan-reititin, itkuhälyttimet, älypuhelimet ym.

Wlan-verkkojen salasanat
– ei avoimia verkkoja, ei kaikkein yleisimpiä salasanoja

Henkilökohtainen resilienssi
– varautuminen sähkö- ja nettikatkoihin

Yleinen tietoturvaosaaminen
– usb-laitteet, oma toiminta ulkomailla, www-selaimien click-to-run-asetus…

Kansalaisten koulutus tietoturvaan
– olet etulinjassa, jossa virheet voivat olla kohtalokkaita
– älä hätäile tai tee kiireessä epävarmoja päätöksiä tunnuksista tai kirjautumista.

Osa varautumisesta on helppoa, esim. pidä käteistä rahaa aina varalla, jos maksujärjestelmät eivät toimi. Myös salasanat on helppo vaihtaa paremmiksi, mutta miten on adsl-laitteen tai WLAN verkon suojauksen salasana? Tietokoneiden ja älylaitteiden ohjelmistojen päivitykset on osittain paljolti automatisoitu, mutta kuinkahan moni tavallinen käyttäjä on päivittänyt esim. adsl-modeeemin firmwaren?

 

Maailma on mennyt niin monimutkaiseksi :(

Eipä pääse tässä kalkkeutumaan :)

Kimmo Matomäki